Inca tornarà a ser el centre de l’atenció taurina el proper Diumenge de Rams, 13 d’abril, quan la seva emblemàtica Plaça de Toros aculli una corrida amb bous de la llegendària ramaderia de Miura. Aquest ferro mític, que no trepitja la plaça inquera des del 29 de juliol de 1928, farà el seu esperat retorn gairebé un segle després, un esdeveniment que ja es perfila com el gran al·licient per als aficionats a la tauromaquia. Però més enllà d’aquesta cita, la plaça mateixa és un monument carregat d’història i singularitats que mereixen ser contades.

Els Miura tornen a Inca

El retorn dels toros de Miura, coneguts pel seu caràcter ferotge i la seva fama mundial, marca un punt d’inflexió per a la plaça després d’un 2024 sense activitat taurina. Segons ha avançat l’empresa Balears Cambio de Tercio S.L., organitzadora de l’esdeveniment, es tractarà d’una corrida mixta amb dos matadors de toros i un rejoneador. Tot i que el cartell ja està tancat i comptarà amb “coneguts toreros”, els noms es desvetllaran quan es perfilin els últims detalls contractuals. La composició, asseguren, serà “molt especial” per a l’ocasió.

L’objectiu dels organitzadors és clar: revitalitzar la tauromaquia com a part del Patrimoni Cultural de l’illa, acostant-la a nous públics. Per això, i aprofitant la recent legislació balear, es permetrà l’accés de menors, amb entrades gratuïtes per als menors de 14 anys acompanyats d’un adult i preus especials per als joves de fins a 25 anys. Les entrades ja es poden adquirir a www.balearscambiodetercio.com i als punts de venda habituals.

Un futur entre tradició i renovació

Mentre la plaça es prepara per aquest espectacle, el seu futur segueix en debat. Alguns defensen mantenir-la com a espai taurí, però propostes com la de la Fundació Franz Weber suggereixen reconvertir-la en un centre sociocultural amb biblioteca i espais per a concerts i teatre. Aquesta dualitat reflecteix la tensió entre preservar el passat i adaptar-se als nous temps.

Un segle de pedres i records

Inaugurada el 18 de setembre de 1910, la Plaça de Toros d’Inca és molt més que un recinte per a espectacles taurins; és un testimoni viu del passat de Mallorca. Els seus orígens es remunten a una antiga plaça més modesta, amb capacitat per a uns 2.000 espectadors, que va ser substituïda per l’actual construcció després d’anys d’esforços i algun ensorrament durant les obres. El dia de l’estrena, toreros com “Cocherito de Bilbao”, “Mazzantinito” i “Regaterín” van donar el tret de sortida a una trajectòria marcada per triomfs i tragèdies. Una d’aquestes, la mort del torero Ángel Celdrán Carratalá el 1929 a l’enfermeria del recinte, converteix la plaça en l’única de les Balears amb aquest trist episodi a la seva història.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí