El passat diumenge 20 de juliol, en el marc del vintè aniversari del cicle de concerts INCAJAZZ 2025, el Claustre de Sant Domingo es va omplir fins a les arcades amb motiu del concert de The Voodoo Children Collective, una big band singular dirigida pel compositor mallorquí Toni Vaquer, que aposta per una orquestració desafiant en les convencions de la big band clàssica
The VCC és una formació que va néixer la primavera del 2014 a Boston, fruit de la col·laboració entre estudiants del New England Conservatory i del Berklee College of Music. Posteriorment, el projecte es traslladà a Barcelona, on Toni Vaquer en continuà el seu desenvolupament amb músics de diversos centres superiors catalans i enregistrà el disc Voodoo Kids Vol. 1.
Més de vint intèrprets de trajectòria consolidada pujaren a l’escenari. Entre ells, destacaren Pep Garau i Tomeu Estelrich (trompeta), Miquel Àngel Rigo (saxo), Sinéad Cormican (violí), Carmela Cristos (violoncel), Enric Fuster (bateria), Ferran Martínez (percussió), Diego Hervalejo (piano), Goran Levi (guitarra), Miquel Gayà (trombó), els germans Joan Garcies (contrabaix) i Tomeu Garcies, que va oferir diverses interaccions solistes amb el trombó, i Aina Tramullas que va dominar la tècnica vocal d’improvisació jazzística anomenada scat.
L’actitud comunicativa de Vaquer que es caracteritza per la seva gestualitat nítida, es va traduir en un espai de complicitat constant entre ell i els músics. Aquesta big band parteix del llenguatge del jazz i s’expandeix cap a una formació poc habitual, on s’hi inclou una secció de cordes (violins i violoncels), així com veu i guitarra, que interactuen amb el format clàssic de saxos, trompetes, trombons i la secció rítmica. El repertori inclogué composicions originals del director i d’altres membres del col·lectiu. Algunes obres s’interpretaren com a homenatge als músics propis de la formació, molts d’ells considerats referents del jazz a Mallorca, que en els darrers anys ha contribuït a enriquir el teixit d’improvisació de casa nostra. També es va dedicar una obra al saxofonista recentment desaparegut Pere Joan Monserrat “Pepo”.
Espai per a petites històries
Tal com va recordar el mateix Vaquer durant la vetllada, la proposta esdevé un espai per explicar petites històries. Com la de Little Red Dragon, on Vaquer convidà el públic a imaginar aquest petit drac vermell: un tema carregat de dinamismes i passatges funk que despertaren en més d’un oient una sensació molt propera a la sinestèsia so-color —aquella experiència en què certs sons semblen activar percepcions visuals de color—.
Segons explicà Vaquer durant diverses intervencions, The VCC és també un espai per a la reflexió col·lectiva entorn de valors com l’amistat, la germanor i el pensament actiu cap a les persones que pateixen els efectes de la guerra. Una dimensió que es va fer present no només en el discurs del propi director, sinó en la mateixa intenció sonora del grup.
La propera i darrera cita del cicle INCAJAZZ 2025 tendrà lloc el proper diumenge 27 de juliol, a les 21 hores, amb l’actuació de la trompetista Ester Fernández Mata, que presentarà el seu projecte en format quintet.
