Inici ACTUALITAT L’escorxador tanca per manca de producció d’aus

L’escorxador tanca per manca de producció d’aus

El director general d’Agricultura, Fernando Fernández anunciava que “no és possible mantenir un escorxador en funcionament amb una mitjana aproximada de 1.200 pollastres sacrificats al mes. Tenim un greu problema de producció i qualsevol solució de futur demana augmentar la producció

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha convocat per Avui dimarts una reunió amb el sector, en concret amb un total de sis productors, per valorar la situació de l’escorxador d’Inca i analitzar les possibles solucions davant el seu tancament, previst per a aquest 1 d’octubre.El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha recordat que el volum de sacrifici mensual de l’escorxador d’Inca és molt baix, fet que complica el seu manteniment. “No és possible mantenir un escorxador en funcionament amb una mitjana aproximada de 1.200 pollastres sacrificats al mes. Tenim un greu problema de producció i qualsevol solució de futur demana augmentar la producció. Les despeses corrents són fixes i són les mateixes si se sacrifiquen 10.000 pollastres al mes que 1.000”, destaca Fernández.

En aquest sentit, durant els vuit primers mesos d’enguany, l’escorxador d’aus d’Inca ha sacrificat un total de 9.663 pollastres. Aquests són poc més 1.200 pollastres al mes. És a dir, se sacrifica un dia a la setmana i, per tant, cada dia que s’obre l’escorxador només se sacrifiquen 300 aus.Cal recordar que el novembre de 2023, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), va firmar un protocol de col·laboració amb l’Ajuntament d’Inca i amb la Cooperativa Pagesa pel desenvolupament i l’execució del projecte de millora i adequació de l’escorxador d’aus del municipi, amb l’objectiu de mantenir l’activitat d’aquesta instal·lació.

En aquest sentit, es va acordar que l’Ajuntament d’Inca, com a propietari i titular de les instal·lacions, va encarregar un projecte tècnic d’execució, que el propi consistori ha assumit la despesa, per posar al dia les instal·lacions de sacrifici d’aus, incorporar les reformes necessàries, l’execució d’una sala d’especejament i un punt de venda directe. El projecte és licitat per l’Ajuntament a una empresa, i en el procés de redacció del nou projecte, els serveis de Sanitat i Benestar Animal de la Conselleria d’Agricultura i el servei de Salut Pública de la Conselleria de Salut en fan un seguiment perquè compleixi amb tota la normativa en vigor.Aquest projecte és remès definitivament a la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural i a la Direcció General de Salut Pública el setembre de 2024. La seva execució suposa una inversió de prop de 700.000 euros. El fet de ser l’únic escorxador d’aus de Mallorca i la situació en la qual es troba el sector permeten a la Conselleria acollir-se a la consideració de l’escorxador com a Servei d’Interès Econòmic General i d’acord amb la normativa comunitària atorgar una subvenció directa per ser considerat indústria estratègica.

Cal recordar que la Cooperativa Pagesa d’Inca, després de nombroses reunions, es va fer càrrec en el mes d’octubre del 2022 de la gestió de l’escorxador mitjançant una resolució de concessió d’emergència de l’Ajuntament d’Inca. Fernández vol agrair especialment “aquest compromís i responsabilitat de la Cooperativa en unes circumstàncies molt complicades”. A més, ha recordat que durant “aquest any i mig que ha gestionat l’escorxador ha prestat servei de manera contínua i sense que els productors s’hagin vist afectats en cap moment. Però no podem demanar a la Cooperativa que continuï fent esforços heroics, ja que un escorxador d’aus no es pot mantenir amb un sacrifici mensual de 1.200 animals. Serien necessaris prop de 10.000”.

Sense comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Exit mobile version