Torna el cicle lNCLASSIC 2025, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Inca. Aquesta edició ofereix una programació articulada entorn d’obres i formats que, sense abandonar referents del repertori del classicisme musical europeu, incorpora també qualque novetat inspirada en el període clàssic. Tots els concerts són totalment gratuïts i començaran a les 20.30h.
PROGRAMA INCLÀSSIC 2025
Divendres 6 de juny
“Missa Dei Filii”, de Jan Dismas Zelenka (1679–1745)
Es tracta d’una proposta que obre les portes al preclassicisme musical. L’Art Vocal Ensemble i el Studium Cor de Cambra (cor i orquestra de cambra) presenten la Missa Dei Filii de Jan Dismas Zelenka, compositor txec sovint situat dins el barroc tardà i admirat pel mateix J. S. Bach. Aquesta obra, situada entre el final de l’estètica barroca i l’emergència d’un nou llenguatge més racional i estructurat, destaca pel seu tractament coral exigent i pel caràcter concertant de les parts solistes.
Directors: Llorenç Gelabert Gual i Carles Ponseti Verdaguer Solistes: Soledad Cardoso (soprano), Andrew Hallock (contratenor), Antoni Aragó(tenor), Gabriel Mas (baríton)
Dijous 13 de juny
“Impressions contemporànies”, d’Antoni Bujosa
Toni Bujosa, pianista i compositor mallorquí, presenta en aquest cicle el seu concert per a piano i orquestra de corda, l’única proposta de nova creació inclosa al’INCLASSIC d’enguany. L’obra serà interpretada per l’Orquestra Lauseta, sota la direcció de Xisco Amengual, amb el mateix Bujosa com a solista. Concebuda inicialment com una peça de cambra per a violí, violoncel i piano, va evolucionar cap al format actual durant el procés de composició. Està estructurada en quatre moviments amb títols programàtics: Solstici, Insectes, Horabaixa de Caldes i Rodes.
Tot i haver treballat en altres obres amb llenguatges propis del segle XX, com el dodecafonisme, Bujosa explica que en aquest concert ha optat per una “partitura tonal, modal, audible, en definitiva, perquè pugui arribar a tot tipus de públic”.
Així ho expressava en una entrevista amb Pere Estelrich Massutí (Diario de Mallorca, 22/03/2025), on també detallava el contingut simbòlic de cada moviment: des dels estius adolescents perduts (Solstici), passant per una aversió personal (Insectes, a manera de scherzo), una evocació poètica (Horabaixa de Caldes, construït com a tema amb variacions) i un moviment final de caràcter cíclic (Rodes, en forma de rondó), que evoca la vida estival a Mallorca.
Dijous 20 de juny
“Maridatge de vi i òpera”
Amb José Manuel Sánchez (tenor), Nadia Akaârir (soprano) i Francesc Blanco (piano).
Repertori amb àries i duets d’òpera i sarsuela de Charles Gounod (1818 1893),Gaetano Donizetti (1797–1848), Gioachino Rossini (1792–1868), Giuseppe Verdi(1813–1901), Amadeu Vives (1871–1932), Manuel Fernández Caballero (1835 1906),Pablo Sorozábal (1897–1988), Manuel Penella (1880–1939), i una obra composta pel mateix José Manuel Sánchez titulada Natura. Aquest concert es presenta en un format singular: acompanyat d’una proposta de maridatge amb vi de la Bodega de Son Juliana. Suposa una aposta clara pel gènere líric hispànic a través de la sarsuela, combinada amb elements propis del llenguatge operístic europeu. Tot i haver estat concebuda inicialment com una forma d’entreteniment popular mitjançant la música i l’escenografia, la sarsuela reflecteix també valors socials i el llenguatge de la cultura popular de l’època.
Dijous 27 de juny
“S. Rakhmàninov & Gershwin. De Rússia a Nova York”
Recital de piano amb Marc Laligla.
Obres de Frédéric Chopin (1810–1849), Claude Debussy (1862–1918), George Gershwin (1898–1937) i Serguei Rakhmàninov (1873–1943). Tot i no pertànyer pròpiament al classicisme, els autors d’aquest recital mantenen una afinitat amb els valors formals i expressius d’aquell període: el treball amb el motiu, la construcció estructural clara i l’equilibri entre emoció i forma. En certa manera, els seus llenguatges musicals mantenen un vincle amb aquell ideal de proporció i claredat formal propi del classicisme, que molts compositors del segle XIX i XX reinterpretaren amb nous recursos.
Més enllà dels estils i les formes, INCLASSIC 2025 se celebrarà els dies 6, 13, 20 i 27 de juny al Claustre de Sant Domingo, amb entrada gratuïta per a tots els concerts. Una proposta que torna a posar exclusivament la música com a protagonista a la Ciutat d’Inca.


